Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület

A Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2004. december 2-án kelt határozata alapján – közhasznú szervezetként – bejegyzésre került. Közhasznú fokozata a Pk. 60. 159/2004/04. számú határozattal került bejegyzésre.

A Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület megalakulása óta színvonalas alkotó és előadóművészi tevékenységével és az ehhez kapcsolódó rendezvények szervezésével Kiskunfélegyháza és a környező települések lakosságának nyújt, és nyújtott maradandó élményeket.

Az egyesület célja – alapszabályzatba foglaltaknak megfelelően – minél több fiatal alkotó tehetség szerepeltetése előadásai alkalmával, s ezáltal városunkhoz való kötődésük erősítése, továbbá a városi és kistérségi civil közösségek, csoportok bevonása a rendezvények megvalósításába. Az egyesület olyan elkötelezett emberekből áll, akik maguk is valamilyen művészeti ág vezetői, vagy a közművelődésben dolgoznak főállásban. Szervezetünk egy olyan egyesület, melyben jelen vannak zenészek, énekesek, képzőművészek, kézművesek, táncosok, színészek, előadóművészek. 

Szervezetünk 2004 óta működik és azóta méltán elmondhatjuk, hogy nem csak városunkban, de a környező településeken és országhatárainkon kívül is ismerik és szeretik rendezvényeinket, előadásainkat. Ezek a programok, előadások általában a város nagyobb eseményeihez, ünnepekhez, civil megmozdulásokhoz fűződnek. Szívesen hívnak bennünket fesztiválokra, falunapokra, városi hivatalos ünnepekre.

Célunk, hogy tevékenységünkkel minél több fiatalt ismertessünk meg a zene, a tánc, a színpad, a művészetek szépségeivel. Rámutassunk számukra olyan értékekre, mint a hagyományőrzés, a magyar néptánc és a magyar népzene. Ezen kívül drámapedagógiai szakembereink segítségével megismertetjük a gyermekekkel a színpadi kulisszatitkokat, részt vehetnek szituációs játékokban, színpadi mozgásórákon. Megtanulhatnak verset szavalni és mesét mondani, levetkőzhetik gátlásaikat a “nagyközönség” előtt. Mind a mellett szándékunk nemcsak a fiatalokat, hanem szüleiket is bevonni programjainkba és így ezáltal segítünk a családoknak is összekovácsolódni, szülőnek és gyermekének újra egymásra találni rendezvényeink alkalmával.

Aki ellátogat programjainkra, előadásainkra mindig kap valami olyan pluszt, amivel hazatérve szebbnek és jobbnak érezheti a világot. Ügyelünk előadásinak mondanivalójára, hiszen célunk nemcsak a szórakoztatás, hanem a kulturális értékek átadása is és nemcsak nézőink, hanem tanítványaink számára is. Szeretnénk éreztetni diákjainkkal, hogy az év minden hónapjában ott állunk mögöttük. Segítjük őket iskolai esetleg személyes jellegű problémáikban is. Odafigyelünk rájuk akkor is, ha éppen nincsenek próbáink, fellépéseink. Mivel nagyszerű szülői gárda áll az egyesület mögött, így ők gondoskodnak azokról a csapatépítő programokról, amik a fellépések között egyben tartanak bennünket lelkileg is.

„Félegyházi Táncszínház” megtekintése a YouTube-on