Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület

 

A János vitézzel indul a Petőfi-emlékév programsorozata Kiskunfélegyházán. Petőfi Sándor verses meséjét a közel két évtizedes Félegyházi Táncszínház viszi színpadra szeptember 3-án a Városi Sportcsarnokban, melyre másfél éve gőzerővel készül a művészeti egyesület. A darabról részleteket annak egyik rendezőjétől, a közel fél évszázada táncoló, és több mint 20 éve koreográfusként és rendezőként is dolgozó Kátai Tibortól tudtunk meg.

 

A nagy múlttal rendelkező táncszínházat az önkormányzat kérte fel az emlékév nyitó előadására. Mivel az elmúlt években nagyrészt történelmi táncjátékokat dolgoztak fel, szerettek volna e nemes alkalomból egy vidámabb hangvételű művel fellépni, így esett a választásuk Petőfi elbeszélő költeményére. Az előkészületek már másfél évvel ezelőtt megkezdődtek. Idén augusztus végén a Kiskunfélegyháza közelében lévő borsihalmi művésztelepen tartott egyhetes táborban állt végleg össze a darab, a reggeltől estig tartó próbáknak köszönhetően. Az alkotói folyamat alapvetően a két rendező, Kátai Tibor és Papp Nóra sok évtizedes tapasztalatára épült, ugyanakkor új feladat is gördült eléjük, és újszerű megoldásokkal is színesítették az előadást. A két szakember eddig mindig kész forgatókönyv alapján dolgozott, ezúttal azonban nekik kellett a mű alapján táncra adaptálható forgatókönyvet írniuk. A jelenetek számát le kellett csökkenteniük 27-ről 11-re, hogy a darab időtartama beleférjen a másfél órába. „Kicsit tartottam tőle, hogyan tudjuk pontosan azokat a részeket megtalálni, amelyek a vers tartalmát megtartják és a hangulatát visszaidézik. A cél az volt, hogy ha nem mondanám el a címét az előadásnak, a néző rájöjjön, hogy ez bizony Petőfi János vitéze. Nem volt könnyű feladat, de a sok, építő jellegű, konstruktív szakmai beszélgetésnek és a kemény munkának köszönhetően megoldottuk” – meséli a Magyar Kultúra Lovagja cím büszke viselője, Kátai Tibor.

Papp Nóra és Kátai Tibor, a táncszínház két koreográfus-rendezője

 A mű újdonsága az, hogy a táncszínház életében most először fognak a táncosok élő zenére táncolni. A muzsika szolgáltatására a sok éves barátságra, valamint a népzene kölcsönös szeretetére alapozva a rendezők a vajdasági Juhász zenekart kérték fel. A 2000-ben alakult formációnak több száz fellépése van minden évben önálló előadásokkal és néptánccsoportok zenei kíséreteként egyaránt. Az általuk játszott muzsikát időnként a táncosok dúdolása is gazdagítja, de időről időre versek is elhangoznak.

Nekünk a tánc, és ezzel együtt a testünk a kommunikációs eszközünk, de mindent nem lehet tánclépésekkel elmesélni, ezért is kértünk fel egy narrátort, s úgy gondoljuk, így lesz tökéletes a darab.

A Sorsunk című táncjáték

Az egyes tájegységre jellemző táncokat az adott szövegrészhez választották, szem előtt tartva azt is, hogy a tánc visszatükrözze a versrész hangulatát is. Többször átöltöznek majd a szereplők az előadás során, a stilizált öltözeteket úgy választották ki, hogy a lehető legközelebb álljon az eredeti, autentikus viseleti formákhoz. Az előadásban 50 táncos lép majd fel, köztük gyerekek és idősebbek is. A Kiskunfélegyháza és környékén lakók nem is választhatnak szórakoztatóbb, felemelőbb programot, mint a Félegyházi Táncszínház János vitézét, a lendületes, színes darab vidám és olykor szomorú jelenetei, a színpadot betöltő, magával ragadó néptánc garantáltan örök emlékké nemesül nem csak a népi kép- és hangzásvilágot kedvelőkben.

A Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület megalakulása óta színvonalas alkotó és előadóművészi tevékenységével és az ehhez kapcsolódó rendezvények szervezésével Kiskunfélegyháza és a környező települések lakosságának nyújtott és nyújt maradandó élményeket. Az egyesület célja minél több fiatal alkotó tehetség szerepeltetése előadásai alkalmával, s ezáltal városukhoz való kötődésük erősítése, továbbá a városi és kistérségi civil közösségek, csoportok bevonása a rendezvények megvalósításába. Az egyesület olyan elkötelezett emberekből áll, akik maguk is valamilyen művészeti ág vezetői, vagy a közművelődésben dolgoznak főállásban: zenészek, énekesek, képzőművészek, kézművesek, táncosok, színészek, előadóművészek.

A Félegyházi Táncszínház

Az egyesület 2004 óta működik, és azóta méltán elmondhatják, hogy nemcsak városukban, de a környező településeken és országhatárainkon kívül is ismerik és szeretik rendezvényeiket, előadásaikat. Céljuk, hogy tevékenységükkel minél több fiatalt ismertessenek meg a zene, a tánc, a színpad, a művészetek szépségeivel. Rámutassanak számukra olyan értékekre, mint a hagyományőrzés, a magyar néptánc és népzene. Ezen kívül drámapedagógiai szakembereik segítségével megismertetik a gyermekekkel a színpadi kulisszatitkokat, részt vehetnek szituációs játékokban, színpadi mozgásórákon. Megtanulhatnak verset szavalni és mesét mondani, levetkőzhetik gátlásaikat a „nagyközönség” előtt. Emellett szándékuk nemcsak a fiatalokat, hanem szüleiket is bevonni programjaikba, és így ezáltal segítenek a családoknak is összekovácsolódni, szülőnek és gyermekének újra egymásra találni rendezvényeik alkalmával.

Forrás: petofi.hu